2013. október 30., szerda

Nem tökölök ...

A férjem már két héttel ezelőtt hazacipelt egy nagy tököt, amit szépen kifaragtunk a gyerekekkel, beletettük a mécsest és gyönyörködtünk benne. Aztán a panel lakás szépségeinek köszönhetően 4 nap alatt megrohadt a melegbe, ki kellett dobnunk. Lassan itt a Halloween, Mindenszentek, Halottak napja ... és nincsen tökünk. Nem is igazán a történelmi hátterét szeretem ennek a töklámpának, hanem inkább a feeling-jét. Vacsora mellett meggyújtjuk közösen a gyerekekkel és úgy eszünk. Ez az egyetlen étkezés, aminél együtt van a család, tehát igen csak fontos  ... sokat dobna a hangulaton ... jó lenne egy töklámpa ... szóval a tavalyi és az idei év tapasztalataiból kiindulva, azt a rövid tényt megállapíthatom, hogy a fűtött panel lakást nem tudja hosszú távon kibekkelni a szegény tök ... mást kellett kitalálni ... a kisfiammal el kezdtünk újságokat nézegetni, hogy jó ötletet lophassunk ... és így jött a befőttes üveg sütőtöknek álcázva ötlet ... szóval most inkognitóban ülnek velünk az asztalnál a kiürült mézes üvegeink ... nem tökölünk idén többet a tökkel ... marad ez a verzió ... azért jövőre megint lesz tök, csak tanultam az idei évből és 30-dikán veszünk majd ... ;-)))

Persze, persze tudom, most mondhatjátok, hogy Halloween, meg sütőtök  ... „semmi” köze sincs a Magyarországon szokványos katolikus hagyományokból eredő és azóta nagyon sokat formálódó Mindenszentekhez, illetve Halottak napjához ... igen ... de szerintem amennyire kezdenek összecsúszni a hagyományok és a kultúrák ezen igazán nehéz már vitatkozni, hogy hol vannak a határok ...

És a fiatalok körében, ahogy nézem a kelta hagyományokból fakadó Halloween is egyre népszerűbb ... ha másért nem is, a lehetőségért egy újabb party-ra frankó kis jelmezekkel ... nekem is csábító, amikor az amerikai filmekben nézem a gyerekeket jelmezbe öltözve, csokiért járkálva házról – házra ... és látni, hogy milyen félelmetesen és egyben zseniálisan ötletesen vannak kidíszítve a házak ... ők aztán biztos elűzik a gonosz szellemeket ...;-)

Ne értsetek félre, hiszem, hogy ami magyar az a magyar és fontos a hagyományaink őrzése ... de valljuk meg a multi-kulti világában elég nehéz „kizárni a „külvilágot”” és nem felvenni néha egy – két új szokást ... hiszen, ha jól belegondolsz, több ezer év alatt mindenki egy kicsit igazított ezeken a napokon a saját hite, kultúrája alapján ... azt hiszem ezek az ünnepek történelmüket tekintve igazán senkié és mégis mindenkié, hiszen az a legfontosabb, hogy gondolj az elhunyt szeretteidre ... hogy hogyan, az már a te dolgod ... mi Jack töklámpájával (illetve annak imitálásával – egy - két töknek látszó tárggyal;-)) is megemlékezünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése